Voeding

Voeding is in mijn ogen meer dan alleen maar eten. Ik zie voeding in de breedste zin van het woord: alles waarmee jij jezelf 'voedt'. Van eten, drinken, de omgeving waarin je leeft en de verzorgingsproducten die je gebruikt tot de mensen met wie je praat en de boeken en films die je kijkt. In mijn ogen heeft dit allemaal invloed op jouw gezondheid. 

 

Gezond voedingspatroon

Er zijn vrijwel nergens zoveel verschillende meningen over als over eten. De een roept dat rood vlees ongezond is, terwijl de ander juist aanmoedigt om dit vaak te eten. Zijn eieren nou ongezond of kun je die onbeperkt eten? En zo zijn er nog genoeg voorbeelden op te noemen. 

 

In mijn ogen is het niet zo moeilijk. Ik ben van mening dat er geen 'one size fits all' principe bestaat. Dus wat voor mij gezond is, kan voor jouw gezondheid belastend zijn. We zijn immers allemaal verschillend; hebben een ander spijsverteringssysteem, een ander microbioom en onderwerpen ons dagelijks aan andere bezigheden. Iemand met een zeer actieve leefstijl, zal andere voedingsbehoeftes hebben dan iemand die veel minder actief is. En ga zo maar door. 

 

Alleen al daarom is het lastig om iets te labelen als 'gezond' en 'ongezond'. Voor mij bestaat er daarentegen wel consensus over bewerkte versus onbewerkte voeding. Hoe meer bewerkingen er aan te pas komen om een product te maken, hoe minder natuurlijk het product is. Een product met veel ingrediënten groeit niet onder de grond of aan een boom. Die is in een fabriek gemaakt. Zonder dat de zon daar zijn magische invloed op heeft kunnen uitoefenen. En in mijn ogen behoren die producten geen grote plek in te nemen in jouw voedingspatroon. Het liefst eet je producten die maar 1 ingrediënt bevatten, zoals verschillende soorten groenten en fruit, vlees en vis, roomboter, eieren etc. En bij deze producten geef ik de voorkeur aan de hoogste kwaliteit, dus de biologische variant, waarbij de natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk gerespecteerd wordt. Lokaal, seizoensgebonden en op een gezonde manier bereid. 

 

Tijdens mijn voedingsconsulten neem ik je mee in mijn visie en ga ik vervolgens met jou op zoek naar een voor jou optimaal gezond voedingspatroon. 

Toxiciteit

Maar zoals ik in de intro al aangaf, is voeding meer dan eten. Je kunt je op zoveel meer manieren voeden, maar ook vervuilen. Denk hierbij aan verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, uitlaatgassen, medicijnen en straling. 

 

Wanneer je je verdiept in de impact die dit kan hebben op je gezondheid, dan schrik je je een hoedje. Het is namelijk niet zo dat als deze stoffen aan de buitenkant van je lichaam zijn, dat ze geen invloed kunnen uitoefenen. Wat je op huid smeert of spuit, of wat zich in je nabije omgeving bevindt, kan gewoon door je huid heen in je bloedbaan terecht komen. Je zweet komt immers ook van binnen en vindt zich een weg naar de buitenkant toch?

 

Ons lichaam heeft een natuurlijk ontgifting-mechanisme en kan zichzelf goed reinigen. Als de toxische belasting echter te hoog wordt, dan kun je in de problemen komen en klachten ontwikkelen. Deze klachten zijn eigenlijk hele duidelijke signalen van je lichaam. In de huidige maatschappij zijn we vaak niet in staat deze signalen te herkenen, interpreteren en op een juiste manier te handelen. Er wordt vaak zelfs medicatie voorgeschreven tegen de symptomen, die alleen maar voor een hogere toxische belasting zorgen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Het is mijn doel om klachten bij de oorsprong te behandelen.

 

Daarom heb ik de Gut Reset Detox ontwikkeld. Een protocol waarbij je jouw lichaam ondersteunt in het ontgiften. En waarbij je ontzettend veel leert over de gezondere alternatieven die er zijn.