beweging


Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Van nature kunnen we goed wandelen, hardlopen, sprinten, tillen, bukken, hurken, kruipen, springen, klimmen en gooien. Je kunt dit zo mooi zien bij kinderen. Die hoef je deze basisprincipes niet te leren, die doen dit vanzelf. Wanneer kinderen op de grond aan het spelen zijn, dan zitten ze in een prachtige diepe squat-positie waar menig volwassene jaloers op is! En zonder dat iemand het ze hoeft voor te doen, klimmen ze in het klimrek of in een boom en hangen ze aan de monkeybars. 

 

Maar wanneer kinderen ouder worden en ze minder spelen/bewegen, dan zie je dat deze vaardigheden lastiger worden. Ze gaan niet alleen minder bewegen, maar brengen ook meer tijd zittend op een stoel door. Funest voor de mobiliteit. En dit wordt vaak alleen maar erger wanneer het werkende leven begint. Met de auto naar kantoor, een hele dag achter een computer zitten, om vervolgens met de auto weer terug te rijden en de rest van de avond op de bank door te brengen. En wanneer je dan gevraagd wordt om in een hurkpositie te komen of een sprintje te trekken, dan heb je waarschijnlijk het gevoel dat al je spieren zullen afscheuren. USE IT OR LOSE IT!

 

Functioneel bewegen

Ik geloof daarom in de kracht van functionele bewegingen tijdens het trainen. Het lichaam weer aanreiken wat het wellicht een beetje is vergeten. Trainen zoals je beweegt, of hoort te bewegen. 

 

Kenmerken van de trainingen die ik geef zijn:

  • Trainen met weerstand van gewichten, elastieken, heuvels etc.
  • Bij voorkeur bewegingen trainen in plaats van geïsoleerde spiergroepen trainen
  • In diverse vlakken trainen, dus niet alleen van boven naar beneden en visa verse (zoals een squat), maar ook voorwaarts/achterwaarts en rotaties
  • De hartslag mag regelmatig flink omhoog of het duurvermogen en de VO2 max te verbeteren
  • Consistent trainen: de sleutel naar vooruitgang
  • Bij voorkeur sporten in de natuur

 

Zelfstandig sporten

Geef jij, door welke reden dan ook, de voorkeur aan zelfstandig sporten? Maar wil je wel graag gericht trainen met een schema die speciaal op jouw is afgestemd? Dan kan ik jou daar heel goed bij helpen! Met specifieke doelen heb je namelijk een trainingsplan nodig die rekening houdt met jouw huidige belastbaarheid en jouw doel. Ik kan je begeleiden in uiteenlopende doelen. Wil je graag sterker worden, afvallen/aankomen, afrekenen met een blessure, leren hardlopen of een marathon lopen? Schroom dan niet om contact met me op te nemen om de mogelijkheden te bespreken!