Zijn supplementen echt nodig als je gezond eet?

Wanneer je een gezonde leefstijl hanteert; voldoende groente en fruit eet, voldoende slaapt, jezelf dagelijks blootstelt aan zonlicht, is het dan nog noodzakelijk om aanvullende supplementen te gebruiken?

 

Jazeker, ik leg je graag uit waarom!

 

Onze voeding bevat tegenwoordig namelijk niet meer de vitamines en mineralen van tientallen jaren geleden. En dat heeft verschillende redenen. Ik zal ze hieronder kort bij langs lopen.

De bodem wordt uitgeput

De kans is groot dat de voeding die dagelijks op je bord ligt, verbouwd is in een uitgeputte bodem. Gewassen worden namelijk steeds opnieuw in dezelfde bodem geteeld (monocultuur) en vaak wordt er kunstmest gebruikt, waardoor de bodem uitgeput raakt van voedingsstoffen. Daarom raad ik je aan om lokaal en biologisch te eten. De biologische landbouw maakt gebruik van gewas-rotatie en doet niet aan het gebruik van kunstmest.

Te vroeg geoogst

Het supermarktaanbod komt van over de hele wereld. Sommige producten zijn maanden onderweg voordat ze bij ons in de supermarkt liggen. Denk hierbij aan exotisch fruit zoals mango’s en bananen. Deze producten worden heel vroeg geoogst en bevatten daardoor nog niet de optimale hoeveelheid vitamines en mineralen. Koop daarom dus zoveel mogelijk lokaal en wees bewust waar het vandaan komt. 

Gebruik van pesticiden

Het gebruik van pesticiden, herbiciden en chemicaliën komen veel voor in de moderne voedselvoorziening. Deze stoffen vormen een enorme toxische belasting voor je systeem. Tel hier de chemicaliën uit drinkwater, milieuvervuiling en microplastics bij op. Hierdoor wordt de vraag naar extra vitamines, mineralen en voedingsstoffen enorm vergroot. 

Voedselbereiding

Tijdens de bereiding gaan vaak veel voedingsstoffen verloren. Koken (en helemaal te gaar koken) en hoog verhitten doodt het voedingsmiddel, wat resulteert in verlies van vitamines en mineralen. Mijn tip: kies vaker voor stomen en verhitten op lagere temperaturen. 

Stress

Ons dagelijks leven vraagt veel van ons en veel mensen ervaren vrijwel dagelijks een moment van stress.  De maatschappij vraagt veel van ons; een goede baan of opleiding, een gezin, sociale verplichtingen, sporten. Het constant ervaren van stress zorgt voor een extra behoefte aan bepaalde nutriënten, zoals vitamine C en magnesium.

 

Gezonde (biologische) voeding en een gevarieerd eetpatroon hebben altijd prioriteit boven het gebruik van supplementen. Voedingssupplementen gelden als aanvulling op dit patroon om tekorten door bovenstaande redenen op te vangen. 

Supplementen van Vitakruid en Vitals (inclusief kortingscode)

Er zijn nogal wat supplementen op de markt. Vrijwel alles is gewoon te koop en niet altijd krijg je hier een kundig advies over. Je verwacht dat de supplementen die je in de winkel kunt kopen veilig en van goede kwaliteit zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Hoe professioneel  het etiket er ook uit ziet.. 

 

Je kunt daarom het beste je supplementen aanschaffen nadat je hier advies over hebt gekregen van een gediplomeerd therapeut. Een orthomoleculaire therapeut bijvoorbeeld.

 

Zelf gebruik ik alleen supplementen van Vitakruid en Vitals. Hun supplementen zijn van hoogwaardige kwaliteit en worden regelmatig getest. Ik merk duidelijk verschil ten opzichte van de supplementen die ik hiervoor gebruikte. Vandaar dat ik hun supplementen aanbeveel bij mijn cliënten. Wanneer je zelf een bestelling plaatst bij Vitakruid of Vitals, dan kun je gebruik maken van mijn kortingscode voor 10% korting.