De Kracht van SLAAP

Veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slechte gewoontes. Bepaalde keuzes die je overdag maakt, hebben invloed op de kwaliteit van je nachtrust. 

>> Blootstelling aan daglicht is een must-do voor de aanmaak van serotonine. Serotonine wordt in de avond, wanneer het schemert, omgezet in melatonine: je slaaphormoon. Maak er een gewoonte van om iedere ochtend naar buiten te gaan. Stel je ogen (zonder zonnebril) bloot aan het zonlicht.

 

>> De 3-2-1 methode houdt in dat je 3 uur voor het slapen niets meer eet, 2 uur voor het slapen niet meer drinkt en 1 uur voor het slapen je brein niet meer blootstelt aan stimulerende activiteiten (zoals werken, kijken naar schermen etc.). Op deze manier schakel je perfect af en maak je je systeem klaar voor een goede nacht slaap.

 

>> Wees matig met cafeïne overdag en probeer zeker na 14:00 uur geen cafeïne meer te nuttigen. Cafeïne heeft een lange afbraaktijd en remt de aanmaak van melatonine. Drink jij ’s avonds altijd een kopje koffie en ben je ervan overtuigd dat het geen negatieve invloed heeft op je nachtrust? Dan dagen we je uit om dit kopje koffie een paar avonden te laten staan. Zodat je kunt ervaren wat voor invloed het heeft op je slaap.

 

>> Alcohol gebruiken als slaapmutsje is niet slim. Misschien val je iets sneller in slaap, de kwaliteit van je nachtrust gaat drastisch omlaag. De alcohol moet ’s nachts worden afgebroken door je lever en dit gaat ten koste van je slaap gedurende het tweede gedeelte van de nacht.

Maak van een goede nachtrust je prioriteit en kijk wat het jou oplevert!