Stress

In onze cultuur wordt stress over het algemeen als negatief bestempeld. Het zou slecht zijn voor je gezondheid en vitaliteit en het is daarom beter om het te vermijden. Wanneer je echter op de wereldkaart kijkt naar plekken waar de meeste stress wordt ervaren, dan zijn dat juist de landen waar mensen welvarend, gezond en gelukkig zijn. Stress kan er dus ook voor zorgen dat je een betekenisvol leven leidt, het geeft je een contrast en bewustwording dat je iets hebt bereikt. 

 

Hoe werkt stress?

Stress wordt normaliter altijd getriggerd door input. Deze input zet ons stress-mechanisme in gang. Er komen een aantal hormonen vrij die je nodig hebt voor een goede stress-reactie:

adrenaline (het ‘fight –flight’hormoon), cortisol, DHEA en nor-adrenaline. 

 

Veel en langdurige stress kan leiden tot nek-en hoofdpijnklachten, rugklachten, bekkenbodemproblematiek, darmklachten, ongezonde voedingskeuzes, een verminderde slaapkwaliteit, een gehaast en/of ongelukkig gevoel en minder energie.

 

Stressmindset

Maar wat nou als je lichaam goed zou zijn in stress? Een soort supercompensatie-effect krijgt elke keer wanneer je stress hebt ervaren. Zou je dan nog dezelfde klachten ervaren? Zou je dan nog negatief tegen stress aankijken? Op dit punt wordt het écht interessant! De eerder genoemde hormonen, cortisol en DHEA, die vrijkomen bij een stress-response, zijn elkaars tegenhangers. Daar waar een te hoog cortisol gehalte allerlei negatieve effecten heeft op je gezondheid, doet DHEA juist het tegenovergestelde. En de stress-mindset is hierbij cruciaal. Want je hebt zelf invloed op de productie van DHEA. Uit studies blijkt namelijk dat een positieve mindset je DHEA productie verhoogt. Zo kun je dus profiteren van alle positieve gevolgen: DHEA blokkeert hoge cortisolwaarden, zodat negatieve effecten worden gecompenseerd. En heeft daarnaast nog tal van positieve effecten, zoals het ervaren van een positief psychisch welzijn, het versterkt je immuunsysteem en verbetert je denkvermogen en geheugen. 

 

Stress kunnen we nooit helemaal verbannen, en dat is wellicht ook niet gewenst. Het daagt je uit, maakt je productief, geeft je een goed gevoel. Benader je stress met deze mindset, dan  is stress ook veel minder schadelijk voor je gezondheid en vitaliteit.