Slaap

De discussie over hoeveel slaap iemand nodig heeft is al lang gaande, maar over het algemeen wordt voor een volwassene ongeveer 8 uur slaap per nacht aanbevolen. De precieze benodigde hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft varieert van ongeveer 7,5 tot 9 uur. Dit is afhankelijk van het aantal slaapcycli die je doorloopt. Een slaapcyclus duurt ongeveer 1,5 uur. Een simpele rekensom laat dan zien dat je met 5 á 6 cycli op ongeveer 7,5 tot 9 uur uitkomt.  

 

Daarnaast heeft een goede nachtrust de volgende kenmerken: je ligt maximaal 10-15 minuten wakker voordat je in slaap valt. Je slaapt in 1x door en wordt uitgerust wakker, met een lage ademhaling zonder spanning op je spieren

 

Een goede nachtrust heeft invloed op heel veel processen in ons lichaam: 

  • Een goed energieniveau overdag
  • Weefselherstel wordt bevorderd en ontstekingsgevoeligheid neemt af
  • Handhaven gezond gewicht
  • Slaapkwaliteit heeft een sterke correlatie met ziektes en vroegtijdig overlijden
  • Verbetert sportieve prestaties en motorisch leren (het aanleren van techniek of een skill)
  • Invloed op geheugen, studeren/leren, focus, probleemoplossend vermogen, onnodig risico’s nemen
  • Invloed op zelfkritiek, emotionele onafhankelijkheid, meelevende en sympathieke emoties.  

“The night mirrors the day” 

Maar hoe zorg je nou dat je slaapkwaliteit verbetert? Zijn er aspecten waar je zelf invloed op hebt? Zeker weten! Gemiddeld gezien ziet onze cyclus er als volgt uit: we zijn 16 uur wakker en slapen 8 uur. Het slaap -en wakkere gedeelte beïnvloeden elkaar enorm. Je kunt het zo stellen: als je de 16 uur wakker zijn goed invult, dan word je beloond met 8 uur kwalitatieve slaap. ‘8 uur kwalitatieve slaap’ biedt weer veel voorwaarden om ‘16 uur wakker zijn’, goed in te vullen.  

 

Ben je benieuwd welke invulling van de dag bijdraagt aan een kwalitatieve nachtrust? Neem dan contact op!

  

Disclaimer:  Het is goed om je bewust te worden van de invloed van slaapkwaliteit op je gezondheid en levensvreugde. Maar let op: een poging tot overoptimalisatie van je slaappatroon kan ook averechts werken. Als je te veel de focus legt op beter slapen, kan dit juist ervoor zorgen dat je minder goed slaapt.