Immuunsysteem

Het immuunsysteem is absoluut de grootste speler binnen vitaliteit. Dit is het domein dat bepaalt of we ons gelukkig voelen, chronische ziektes krijgen, herstellen van blessures etc. Het dus niet alleen je 'algehele weerstand', maar het centrale systeem dat je gehele physis bepaalt. 

 

Je immuunsysteem bestaat primair uit het maag-darmkanaal en loopt eigenlijk van ‘mond tot anus’. Stel je maag-darmkanaal voor als een buis. Alles in deze buis bevindt zich nog steeds buiten het lichaam. Mag er iets door de wand van de buis, dan is het daadwerkelijk in het lichaam. Het is de taak van het immuunsysteem om te bepalen wat er in de buis blijft en weer naar buiten mag (lichaamsvreemde stoffen) en wat er naar binnen mag omdat het nuttig is (voeding, drinken). Bij een dysfunctie van deze buis (verhoogde doorlaatbaarheid), kunnen er lichaamsvreemde stoffen het lichaam binnen komen.

 

Je maag-darmkanaal krijgt hulp van je lever, nieren, milt, longen, huid, blinde darm en je lymfatisch stelsel.  

 

Het immuunsysteem wordt altijd geactiveerd bij: 

  • Consumptie van voedsel
  • Consumptie van veel suiker
  • Bij bewerkte voeding (te weinig ‘echt' eten)
  • Disbalans zuur-base evenwicht
  • Omgevingsfactoren zoals: roken, alcohol, medicatie en toxische stoffen
  • Psycho-emotionele factoren, stress 

Het immuunsysteem kent veel relaties met andere domeinen. Zo kun je voeding eigenlijk niet loskoppelen van dit domein. En slaat stress bij veel mensen op hun darmen. De kwaliteit van je microbioom in je darm staat onder sterke invloed van je slaapkwaliteit en tot slot zie je dat beweging de darmperistaltiek positief beinvloedt. 

 

Ben je benieuwd of jouw immuunsysteem optimaal functioneert? Neem dan contact op!